Forskere er interessert i grønn te

I flere studier som er gjort på grønn te finner man resultater som er såpass positive at forskere ønsker å forske mer i dybden. Grønn te er full av antioksidanter, og det man har funnet er positive tegn på at disse spesielle antioksidantene hjelper med reparasjon av skadede celler. Som kjent er skadede celler noe av det som forårsaker blant annet kreft og andre alvorlige sykdommer og tilstander.

Det er viktig å presisere at forskningen er foretatt i mindre studier og det må gjøres omfattende store studier for å få endelige bekreftende resultater. Når det er sagt så er uansett tegnene der på at grønn te er en mye mer helsebringende te en man tidligere ante.

Skadede celler i kroppen kan blant annet bli forårsaket av:

  • Stress
  • Mat og drikke som inntas
  • Kjemikalier
  • Eksponering for sollys

Hva sier studier som er gjort?

Forskere er interessert i grønn te

I de studier som er foretatt i Kina viser det at mennesker som drakk grønn te jevnlig eller daglig hadde halvparten så stor risiko for å utvikle enkelte krefttyper. I USA har forskere sett på et stoff som befinner seg i te, polyfenoler. Forskerne fant at dette stoffet ble assosiert med lavere kreftrisiko og da det ble funnet i urinen til mennesker som drakk grønn te konkluderte de med at dette var med på å forebygge kreft.

Grønn te inneholder en stor mengde katekiner, og mye mer enn blant annet Oolong te og sort te. Katekinene er årsaken til de kraftfulle og effektive antioksidantene teen inneholder. Studier gjort på svulster viser at tilstedeværelsen av katekiner kan stoppe videre utvikling, og i tillegg beskytte de friske cellene som fremdeles ikke er angrepet.

Grønn te

Hvor viktig er egentlig te? På verdensbasis produseres det over tre millioner tonn hvert eneste år. Etter vann er det den absolutt mest brukte drikken i verden. Her i Norge drikker vi ikke like mye te som i andre deler av verden, men konsumet av te øker jevnlig og flere og flere nordmenn bytter ut kaffen med te.

Grønn te

Av de fire hodetypene te, er det grønn te som er den desidert mest kjente. Bruken er veldig bred på grunn av alle bruksområdene. Med veldokumenterte gode helsefordeler brukes grønn te som drikke, kosttilskudd og i kosmetikk og hudpleieprodukter.

Tebusken Camelia Sinensis

Denne store busken har i flere tusen år blitt dyrket, selv om den faktisk vokser vilt i naturen i Sørøst-Asia. Absolutt all te lages fra denne busken og da er det ikke rart at dette er den aller viktigste nytteplanten i Asia. Te lages av bladene som tørkes og bladene er flerårige slik at man høster blader for så å foredle de videre.

Camelia Sinensis

Noe som veldig mange av oss ikke vet er at fruktte og urte te faktisk ikke er te. Det er kun te laget fra tebusken Camelia sinensis som regnes for ekte te. Denne planten inneholder noen særdeles kraftige antioksidanter og dette er nok en av grunnene til at grønn te er så helsebringende.

Mange grunner til å drikke grønn te

Grønn te er oppkvikkende, men ikke like sterkt for magen som kaffe. Teen inneholder omtrent halvparten så mye koffein som kaffe. Dette gjør at det er en fin naturlig måte å få i seg noe som gir mer energi til hverdag og aktiviteter uten å skade. Mange velger å drikke teen før trening for å oppnå en ekstra boost.

En studie viser også at teen hjelper med sunn tannhelse. I tillegg til å inneholde fluor som hjelper med beskyttelse av tannemaljen, inneholder den stoffer som hjelper mot skadelige bakterier.  Disse stoffene angriper bakteriene som er årsak til sykdommer i tannkjøttet og gommen, samt hjelper mot karies.

Andre ting det forskes på og som enkelte studier viser at grønn hjelper med:

  • Parkinsons
  • Hjertesykdommer og hjertelidelser
  • Styrkende for kroppens immunforsvar
  • Hjelper med å senke av kolesterolet

Kilder: